Развитак модерних наука

Од ренесансе у 15., преко доба просветитељства у 18. веку, поглед на свет и институције средњег века губе свој значај, док европска цивилизација у том периоду доживљава бурне промене на сваком ниваоу друштва. У току тих векова, постепено се јавља модерни поглед на свет, а наука постаје велика нада будућности.
Научна револуција 17. века успоставила је научни метод који је подразумевао ригорозно и систематско посматрање и експериментисање као основно средство за откривање тајни природе. Математика постаје главни узор истраживања, а разум успоставља изгубљено поверење.
Френсис Беjкон (1561-1626.), енглески државник и филозоф, снажно је подржавао напредак науке и научног метода. Метод који је Бекон заступао, као пут ка истини и корисном знању, био је индуктивни приступ - који подразумева пажљиво посматрање природе и систематско сакупљање података, извлачење општих закона из познавања појединости и проверу закона кроз непрекидне експерименте. Бекон је сматрао да управо знање треба да нам омогући свеукупни друштвени напредак, а са њим се и напушта стари модел знања ради знања – јер у новим околностима знање постаје израз моћи.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Рационализам

Медијска писменост као одговор на дигитално насиље

Филозофски текстови у настави